Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen
Beredskap og krisehåndtering for vann- og avløpsbransjen er utviklet i samarbeid med Norsk Vann, Drammen kommune og Nedre Romerike vann og avløpsselskap.
Studiet er skreddersydd for ansatte i vann- og avløpsbransjen; ledelse, beredskapsansvarlige, vaktledere, kommunikasjonsansvarlige og ansatte med beredskapsroller på overordnet nivå i kommunene.
Relevans og arbeidsliv:
Du vil få grunnleggende kompetanse innen beredskap, krisehåndtering og samfunnssikkerhet med spesiell vekt på problemstillinger og perspektiver som er relevant for vann og avløp i Norge. En felles forståelse, planer og tiltak for større uforutsette hendelser vil sikre arbeidet før, under og etter at en krise oppstår.
Du vil lære å utvikle beredskapsplaner, gjennomføre beredskapsøvelser og benytte ROS-analyser som grunnlag for beredskapsarbeidet. Du vil få en forståelse for de ulike beredskapsnivåene i en organisasjon og hvordan disse kan samhandle på en best mulig måte. Studiet kombinerer teori, analyse og praksis, og vil bidra til å ruste deg best mulig til å håndtere uforutsette hendelser knyttet til vann og avløp. Studiet gir deg kunnskap og ferdigheter for å kunne jobbe med risikoanalyse, beredskapsplanlegging, krisekommunikasjon, kriseledelsesmetodikk og øvelsesplanlegging.
Bakgrunn for studiet:
Vannforsyningen er en av våre mest sårbare samfunnsfunksjoner, og som forvaltere av kritisk infrastruktur har vannbransjen et stort ansvar for å sikre at befolkningen får godt og nok drikkevann. Tilsvarende gjelder for opprettholdelse av velfungerende sanitære løsninger.
I 2016 gjennomførte Mattilsynet et nasjonalt tilsynsprosjekt på beredskapen hos 515 vannverk. Mattilsynet fant avvik fra regelverket hos fire av fem vannverk. Flest mangler var knyttet til ROS-analyse, beredskapsplaner og -øvelser. En liknende situasjon finner man på avløpsområdet. Samtidig øker kompleksiteten i samfunnet, og ganske nylige hendelser viser at det settes stadig høyere krav til beredskapen på vann- og avløpsområdet. Følgelig må beredskapen styrkes.
Innhold:
Studiet består av emnet Risikoanalyse og beredskapsplanlegging i semester 1, og emnet Operativ kriseledelse og krisekommunikasjon i semester 2.
Emnene er delt inn i følgende temaer:
- ROS-analyse
- Beredskapsplanlegging
- Fysisk sikring
- Samhandling og koordinering ved kriser
- Øvelser
- Krisekommunikasjon
- Proaktiv stabsmetodikk
- Øvelsesplanlegging
Pensum og eksamen:
Pensum: 2000 sider faglitteratur, hovedsakelig på norsk
Eksamen semester 1: Hjemmeeksamen, i grupper på 2-4 personer
Eksamen semester 2: Hjemmeeksamen, individuell, 48 timer
Forbehold: vi tar forbehold om at det blir nok deltakere til at studiet kan tilbys.
Kommende startdatoer
Få en påminnelse
Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Innlandet (HINN) ble etablert 1. januar 2017 etter Kongelig resolusjon om å fusjonere Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer. Høgskolen tilbyr utdanning på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, i tillegg til etter- og videreutdanning. Den norske filmskolen inngår...