Dyrefagarbeider
Ta fagbrev i dyrefag og bli dyrefagarbeider!
Utdanningen passer for dyreglade mennesker som har et ønske om å jobbe med dyr profesjonelt. Dette er en ettårig utdanning som gir deg nødvendig opplæring for å ta den tverrfaglige teoretiske eksamen (5 timer på din nærmeste vgs skole) og gå opp til fagprøven i dyrefag. Utdanningen forgår over nettskole og via praktiske øvelser/samlinger.
Hva lærer du?
Vi gir grundig opplæring og forståelse av dyrenes etologi og atferd. Om hvordan man skal utføre ulike arbeidsoppgaver på best mulig måte for dyrene. I løpet av skoleåret skal du gjennom en rekke ulike temaer med teoretisk og praktisk arbeid, slik at du etter endt utdanning er kompetent nok til å jobbe selvstendig.
I løpet av utdanningen lærer du om fôr og fôrhåndtering, i tillegg til HMS, renhold, forebyggelse av skader, sykdommer og dyrevelferd. Hvilke lover og bestemmelser som er viktig å kjenne til og hvilke hensyn som må tas i den forbindelse.
Du vil lære om følgende dyrearter:
- Hund
- Hest og produksjonsdyr
- Katt og andre dyr som selges i dyrebutikk
- Litt om dyr som forekommer i dyrehager
Hvordan få tittelen dyrefagarbeider
Du kan ha opparbeidet praksiserfaring fra før av eller opparbeide erfaring mens du utdanner deg. Opplæringen gir grunnlag for å ta eksamen i vg3 dyrefag. Du må bestå en 5-timers tverrfaglig skriftlig eksamen. Denne kan tas ved din nærmeste videregående skole. Du må selv melde deg opp som privatist, men vi hjelper deg. Deretter kan du melde deg opp til fagprøven under læreplanen i vg3 ved fylket du hører hjemme i. Etter fagprøven vil du motta fagbrev og tittelen som dyrefagarbeider.
Ta fagbrevet uten å gå i lære
Fagsenteret tilbyr fagbrev (Dyrefaget) for praksiskandidater med minimum 1 års relevant praksis ved søknad til fagbrev ved jobb-ordningen eller som praksiskandidat (5 års praksis). Ta kontakt med oss for råd i forhold til hvilken ordning som kan passe ut i fra din bakgrunn.
Jobb-kandidater og praksiskandidater slipper å gå 2 år skole og 2 år i bedrift. Du tar fagbrev i dyrefaget uten å gå i lære.
Organisering av studier
Hele studiet vil bli organisert som nettundervisning med oppgaver til hver uke, inkludert veiledning. Vi har lagt opp en tidsramme du kan følge, eller som du kan tilpasse etter dine behov. Her ligger ca. 4 forelesninger i snitt per uke, med oppgaver tilknyttet til disse. Dette skal gi gode signaler på hva som er eksamensrelatert og gi en god forberedelse til eksamen.
Våre forelesere gir opplegg for samlinger med mulighet til å stille spørsmål, delta i studiegrupper og for samtale med forelesere og andre studenter. Vi har to samlinger per mnd som legges på kveldstid. Samlingene ligger ute i etterkant.
Lærerressursene
Lærerne er høyt kvalifiserte. Det er lektorer innen administrasjon, dyrepleie og veterinærfag. Vi arbeider sammen med andre veterinærer og eksperter på̊ ernæring og veterinærklinisk utstyr. Vi ønsker høy kvalitet og et praktisk rettet innhold i studiet.
Erfaringer tilknyttet utdanningen
Vi har utdannet dyrlegesekretærer og assistenter i 15 år og ser en god sammenheng med dyrefagarbeider. Forskjellen er at dyrefagarbeider er et studie som er mer generelt og gir en bredere kunnskap i dyrefaget.
Vi ser behovet for flere spesialister. Fordi det er mangel på dyrepleiere, er behovet for assistenter høyt. Rollen dyrefagarbeider skal utfylle rollen til veterinæren og dyrepleieren. Fagbrev i dyrefag vil derfor sannsynlig gjøre deg ettertraktet på markedet.
Kommende startdatoer
Videre studier/jobbmuligheter
Jobbmuligheter
Med fagbrev i dyrefag kan du jobbe med for eksempel:
- Dyreoppdrett
- Forsøksdyr
- Dyrebutikk og varehandel
- Kennel
- Gårdsarbeid
- Dyreklinikk
- Dyrepark
- Omsetning av dyr
- Dyrepass
- Tjenestehund
- Hundeskole
- Helse, stell og rehabilitering
- Dyreassisterte intervensjoner
- Opplevelse og turisme
Aktuell videreutdanning
Dersom du ønsker å fordype dine kunnskaper ytterligere, kan du studere f.eks. biologi, veterinær eller dyrepleier på høyere nivå.
Opptakskrav/Søknad
Det er flere måter å kvalifisere til utdanningen, men du må å ha erfaring med å ha jobbet med dyr fra før. Ta kontakt med FagSenteret for informasjon om hvilke krav som gjelder for deg og søknadsprosessen.
Studiefakta, Tittel m.m
Du får fagbrev i dyrefaget ved fullført og bestått utdanning.
Innhold i lærerplanen:
- Innføring i dyreslagene- selskapsdyr
- Hundefag
- Friskhundtrening
- Hestefag
- Produksjonsdyr
- Dyreassisterte intervensjoner
- Natur
- Artskjennskap og miljø
- Aktiviteter i naturen
- Yrke, næring og redskaper
- Entreprenørskap Varehandel
- HMS
- Brannvern og førstehjelp
Kostnader
Nedbetaling
Kostnaden for utdanningen kan deles over månedsavdrag. Man kan da velge rentefri ordning over 1 år eller søke lån med månedlige avdrag over 3 år.
Lån- og støtteordninger
Hvordan du betaler for utdanningen er opp til deg. FagSenteret har en avtale med lånekassen dersom det er av interesse. Det er også mulig å søke om støtte fra LOs utdanningsfond.
Hvorfor velge FagSenteret?
Rullerende opptak
Støttet av lånekassen
Kombinere arbeid
med studier
Jeg vil vite mer!
FagSenteret
Ønsker du å ta en yrkesrettet utdanning innen salg og service? Ved FagSenteret kan du utdanne deg til blant annet butikkleder og dyrlegesekretær. FagSenteret baserer sin undervisning på nettstudie, slik at du kan studere ved siden av jobb. FagSenteret er...