Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Søk utdanning 👉

Slik blir du diakon

Ønsker du en meningsfull karriere hvor du kan kombinere sosialt arbeid med verdibaserte handlinger? Bli en kilde til omsorg, håp og støtte i menneskers liv.

diakon som ser inn i en kirke

Diakonrollen har lange tradisjoner innenfor det kirkelige arbeidet, men i dag er yrkesrollen like relevant innen helse- og omsorgssektoren.  Diakoner er til stede der det trengs mest, enten det er i kirker, på sykehus, i lokalsamfunn eller på institusjoner. Her møter de mennesker som står overfor livets tøffeste utfordringer, som sykdom, ensomhet eller kriser. Gjennom en kombinasjon av sjelesorg, praktisk hjelp og sosialt engasjement, bygger diakoner broer mellom mennesker, og gir håp og omsorg til de som trenger det mest.  

Her får du vite hvordan du kan bli diakon, hvilke egenskaper som kreves, og hva du kan forvente av en karriere i dette givende yrket.  

Hva gjør en diakon?  

En diakon er en omsorgsperson med bakgrunn i sosialt arbeid, ofte med tilknytning til kirkelige eller diakonale organisasjoner. Hovedoppgaven til diakoner er å hjelpe mennesker i sårbare situasjoner, både fysisk, psykisk og åndelig. Diakoner arbeider gjerne med eldre, syke, ensomme eller mennesker i krise, og jobben kan ha både en sosial, praktisk og spirituell dimensjon. 

Diakoner jobber vanligvis i en menighet eller et annet kirkelig organ. De kan også jobbe i kristne trossamfunn, for eksempel Frelsesarméen. De arbeider også innen sosialtjenesten, helse- og omsorgssektoren eller med undervisning- og misjonsarbeid.  

Hvilke arbeidsoppgaver har en diakon?  

En diakons arbeidsoppgaver variere, men innebærer blant annet:  

  • Gi sjelesorg og åndelig veiledning 
  • Delta i gudstjenester  
  • Konfirmant- og ungdomsarbeid 
  • Besøke og ha samtaler med syke, eldre eller ensomme mennesker 
  • Organisere frivillige og veldedige aktiviteter 
  • Samarbeide med helsepersonell om pasienters fysiske og psykiske behov 
  • Tilby støtte for mennesker i krise 
  • Drive med forebyggende arbeid i lokalsamfunn 

Utdanning for å bli diakon 

For å bli diakon trenger du en mastergrad som bygger på en bachelor innen sosialt arbeid, pedagogikk, samfunnsfag, teologi eller helse- og omsorgsfag. Utdanningen kombinerer sosial-, diakon- og teologifaglige emner. Ved fullført utdanning kvalifiserer du til å bli diakon i Den norske kirke.  

Mastergraden i diakoni tilbys både på deltid og heltid hos et fåtall utdanningstilbydere. I løpet av utdanningen lærer du om emnene diakonivitenskap samt ledelse og sjelesorg. I tillegg til teoretiske studier, er det mulighet for veiledet praksisopphold der du får erfaring med diakonalt arbeid. Denne kan erstattes med relevant arbeidserfaring.  

Mange diakoner har i tillegg til relevant utdanning erfaring fra frivillig arbeid eller annen praksis som styrker deres evner innen omsorg og støtte. 

Personlige egenskaper du bør ha som diakon 

For å lykkes som diakon må du ha både den faglige kompetansen og de personlige egenskapene som kreves for å møte mennesker i utfordrende situasjoner 

🤲 Omsorgsfull: Du må ha en genuin interesse for å hjelpe andre. 

💬 Gode kommunikasjonsevner: Du må ha evnen til å kunne snakke med mennesker i vanskelige livssituasjoner. 

💡 Løsningsorientert: Evnen til å finne praktiske løsninger på komplekse utfordringer er verdifull. 

💗 Empatisk: Å forstå og føle med andre mennesker er essensielt for diakonrollen. 

Hva tjener en diakon?  

Vil du vite hva en diakon tjener? På vår jobb og lønn-seksjon finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til diakoner, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket. 

Se lønnen her

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser