Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Søk utdanning 👉

Slik blir du miljøterapeut

Ønsker du en arbeidshverdag der du kan gjøre forskjell for andre? Miljøterapeuter jobber direkte med mennesker som behøver støtte, veiledning og omsorg i ulike livssituasjoner.

Som miljøterapeut får du muligheten til å støtte mennesker som sliter med psykiske utfordringer, rusavhengighet, eller som har funksjonsnedsettelser. Du blir en viktig del av deres hverdag og hjelper dem med å overkomme utfordringer, finne trygghet og skape en bedre fremtid for seg selv. De små framstegene kan bety mye for brukere, og å se noen lykkes med noe de har strevd med gir en følelse av mening og glede. 

Faglige utfordringer og personlig vekst  

Miljøterapi gir deg en unik mulighet til personlig utvikling gjennom praktisk arbeid i krevende situasjoner. Du vil lære å håndtere alt fra emosjonelle utbrudd til konflikthåndtering, samtidig som du samarbeider tett med andre fagpersoner for å gi best mulig hjelp. 

Hva gjør en miljøterapeut?  

Miljøterapeuter har sosialfaglig utdanning og jobber med mennesker for å skape et trygt og stabilt miljø. Målet er å fremme trivsel, utvikling og mestring for individer med ulike psykososiale utfordringer. De jobber på institusjoner, i skoler, innen barnevern, med rusbehandling eller med personer med funksjonsnedsettelser. De er ettertraktet i helse- og omsorgssektoren, hvilket skaper gode jobbmuligheter innenfor barnevern, rusomsorg, psykisk helse og skole.  

Vanlige arbeidsoppgaver for miljøterapeuter 

Arbeidsoppgavene til miljøterapeuter varierer etter arbeidsplass og hvilken brukergruppe du jobber med, men kan blant annet inkludere:  

  • Tilrettelegge et trygt og stabilt miljø for brukerne, og gi støtte i daglige gjøremål. Dette kan inkludere praktiske oppgaver som personlig hygiene eller matlaging. 
  • Planlegge og gjennomføre aktiviteter som bidrar til mestring og trivsel. 
  • Observasjon og rapportering av brukernes utvikling samt oppfølging av individuelle behandlingsplaner og tiltak.  
  • Håndtere konflikter og emosjonelle utbrudd på en profesjonell måte. 

Utdanning for å bli miljøterapeut 

Miljøterapeut er ikke en beskyttet tittel, som åpner opp for flere veier til yrket. Vanligvis kreves det en bachelorgrad innen helse- og sosialfag, for eksempel sosialt arbeid, barnevernspedagog, vernepleier eller sykepleier. Disse utdanningene tilbys ved flere høgskoler og universiteter i Norge.  

Videreutdanning innen miljøterapi  

Det finnes også muligheter for videreutdanning hvor du kan spesialisere deg innen et spesifikt felt, for eksempel rusbehandling eller psykisk helsearbeid. 

Miljøterapeut med yrkesfaglig utdanning 

Det finnes ingen direkte yrkesfaglig utdanning som gir deg tittelen som miljøterapeut. Men, fagskoler kan tilby relevant videreutdanning som kan være nyttig for å spesialisere deg videre i feltet, for eksempel innen miljøarbeid.  

Personlige egenskaper du trenger som miljøterapeut 

For å lykkes som miljøterapeut er det visse personlige egenskaper som er spesielt gode å ha, i tillegg til den faglige kunnskapen. Dette inkluderer: 

💛 Empati: Å kunne forstå og sette seg inn i andres følelser er avgjørende for å kunne hjelpe dem. 

🧠 Tålmodighet: Mange av brukerne miljøterapeuter jobber med, har utfordringer som krever tid og støtte over lang tid. 

🤝 Samarbeidsevne: Du må kunne samarbeide godt med både kollegaer, brukere og pårørende. 

🗣️ Kommunikasjonsevner: God kommunikasjon er essensielt når du skal veilede og støtte personer i vanskelige situasjoner. 

🔍 Observasjonsevne: Evnen til å oppfatte små endringer i adferd og humør kan være avgjørende i miljøterapeutens arbeid. 

Hva tjener en miljøterapeut? 

Vil du vite hva en miljøterapeut tjener? På vår jobb- og lønn-seksjon finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til miljøterapeuter, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket.  

Se lønnen her

Kilder: utdanning.no, ssb.no, uit.no, naku.no 

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser