Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Søk utdanning 👉

Longyearbyen: Norges beste studentby 2023

I fjor var det Bø i Telemark som vant førsteplassen i Norges beste studentby. I år må du reise 78° nord for å finne Norges beste studentby 2023 - Longyearbyen, Svalbard!

Longyearbyen - Svalbard

Du blir kanskje overrasket av å se Longyearbyen på førsteplass i årets kåring av Norges beste studentby, men det er her studentene er mest fornøyde! Tar du turen til Longyearbyen har du gode muligheter for tilgang på studentbolig, du blir med i et fantastisk studiemiljø og går en utdanning av høy faglig kvalitet.  

Svalbard er nok ikke en studentby for alle, for her tilbys kun arktiske utdanninger. Men dersom du er interessert i miljø- og arktiske studier, for eksempel innen geologi, biologi eller geofysikk, er dette stedet midt i blinken! Finnes det et bedre sted å forske på arktisk natur enn på Svalbard? Neppe.

Innbyggere: 1 753

Isbjørner på Svalbard: ca. 3 000

Antall studenter: 20*

Beste kvalitet: boligalternativ og uteliv

Utdanninger på Svalbard


*Tallet er hentet fra  DBH - Database for statistikk om høyere utdanning. Vi har benyttet denne kilden til å hente inn statistikk på antall studenter for alle byene i undersøkelsen. I en kommentar fra Universitetssenteret på Svalbard forteller Ane Bjørsvik til Khrono at studentene er på Svalbard i kortere og lengre tidsrom, og at det til enhver tid er rundt 230 studenter der samtidig.

    Longyearbyen, Svalbard - kart

Utelivet på Svalbard 

Til tross for få innbyggere, finner du et variert utelivstilbud på Svalbard. Uansett om du er på utkikk etter fine drinker, gastropub, nattklubb med levende musikk eller en tradisjonell brun pub, vil det ikke ta deg lang tid å finne stedet for deg. Med korte avstander mellom hver pub, kan du teste alle på én kveld med bar-hopping. Ikke for mange, ikke for få. Mange av barene tilbyr også god mat om du vil nyte en full kveld ute på byen. 

Med et variert utelivstilbud som gir deg akkurat det du er ute etter, er det ikke merkelig at studentene er tilfredse. Vi lar studentene tale for seg selv – i undersøkelsen oppgir hele 90% at de er fornøyde med utelivet. Med muligheten til å utforske både band som spiller musikken sin, intime atmosfærer og dansegulv som lar deg slippe rockefoten løs, stiller vi ikke spørsmål til hvorfor studentene trives godt på byen. 

Boligalternativer i Longyearbyen 

Alle som har studert og har forsøkt å kapre seg en studentbolig vet hvor utfordrende det kan være. I de aller fleste studentbyer er det langt færre studentboliger enn studenter, som gjør konkurransen om å få tak i en enda vanskeligere. De aller fleste belager seg derfor på å finne rom i bofellesskap eller leie en leilighet med venner eller medstudenter. Dette er derimot ikke et problem på Svalbard.

GARANTERT TILBUD PÅ STUDENTBOLIG

På Elvesletta studentboliger er du garantert en hybel om du er student her. Longyearbyen er nemlig ett av landets eneste byer som har flere studentboliger enn studerende, hvor alle hyblene og leilighetene også er møblerte. For 5 300kr i måneden får du en ny og morderne hybel og en litt større 1-romsleilighet for 9 300kr. Longyearbyen er med andre ord et studentbolig-mekka! Men se deg for når du skal ut, for plutselig møter du en isbjørn på veien.  

Isbjørn

Studiemiljøet 

Et godt studiemiljø er blant det viktigste for valget av studiested. I vår undersøkelse mener 73% at et godt studiemiljø er en av de tre viktigste faktorene når de velger utdanning. Longyearbyen henter derfor mange poeng når de rangeres som nummer 2 i Norge på studiemiljø.  

Studentene på Svalbard møter et intimt og internasjonalt studiemiljø. Velger du å studere eller dra på utveksling hit får du blant annet bli med på spennende feltarbeid og samarbeide med forskninger og spesialister i sine fagfelt. UNIS (The University Centre in Svalbard) har også et studentråd som ser til at studentenes behov og ønsker blir hørt, sørger for studentvelferd og arrangerer sosiale arrangementer for å skape et godt og sosialt miljø. Du kan for eksempel låne utstyr til å dra på skiturer, camping, vandring og kjøre snøscooter! Men før du drar ut på ferd, blir du trent i sikkerhet i beskyttelse mot eventuelle møter med isbjørner.  

Studentaktiviteter:  

Sosiale fredager 

Hver fredag arrangeres det en ny sosial aktivitet du kan delta i, et supert initiativ for å bli bedre kjent med medstudenter.  

Ekskursjoner 

Svalbard er et spennende sted med en slående natur. Du kan ikke reise herfra uten å utforske øya. Da er det godt at det tilrettelegges for ulike aktiviteter og ekskursjoner, som hytteturer, vandringer og snøscooter-turer. 

Sauna 

Saunaer har blitt et svært populært fenomen blant nordmenn de siste årene. Ikke bare er det forfriskende og deilig å kjøle seg ned i snøen og varme seg igjen i badstuen, men det er også bra for kropp og sinn! Heller ikke mange kan si at de har testet ut en sauna på Svalbard. 

Strikking 

På ekstra kalde dager kan det være deilig å holde seg inne. Da kan du bruke tiden til å lære deg å strikke eller hekle mens du nyter en stor kopp kaffe inne i varmen.  

Ingen mulighet til videreutdanning 

På Svalbard kan du nyte studietiden i opptil ett år, avhengig av om du reiser på utveksling eller tar et årsstudium. Det finnes derimot ingen mulighet til å ta en full bachelorgrad eller videreutdanne deg med en mastergrad her. Det er heller intet ønske fra regjeringens side å gjøre dette mulig i fremtiden – kanskje er det slik fordi at ved å minimere antall studerende på øya, reduseres også sannsynligheten for menneskelig påvirkning og ødeleggelse av naturen i området. Det er derfor kun mulig å ta kortere utdanninger eller dra på utveksling til Svalbard.  

Mulighet til videreutdanning er dermed parameteren Longyearbyen scorer lavest på, med null poeng. Men om du ikke har fått nok av Svalbard etter ditt opphold her, finnes det ytterligere forskningsmuligheter og andre jobbmuligheter. 


Slik rangerte Longyearbyen i undersøkelsen

Parameter 

Ranking

Faglig kvalitet #4
Studiemiljø #2
Videre utdanningsmuligheter #45
Karrieremuligheter #8
Ekstrajobb #5
Boligalternativer #1
Kollektivtransport #8
Helsetilbud #29
Kulturliv #4
Uteliv #1


 
Kilder: unis.no, regjeringen.no 


Annonser