Master i pedagogikk
-
Master
-
Klasserom
Barnehagepedagogikk
-
Videre- og etterutdanning
-
Klasserom, Nettstudier
Ungdomskunnskap
-
Årsstudium
-
Klasserom
Folkehøgskolepedagogikk
-
Videre- og etterutdanning
-
Klasserom, Nettstudier
Doktorgrad i pedagogiske ressurser og læreprosesser i barnehage og skole
-
Doktorgrad
-
Klasserom
Veilederutdanning for lærere i grunnskole, barnehage og videregående opplæring (masternivå)
-
Master
-
Klasserom
Småbarnspedagogikk
-
Videre- og etterutdanning
-
Nettbasert med samlinger
Småbarnspedagogikk for andre enn barnehagelærere
-
Videre- og etterutdanning
-
Klasserom, Nettstudier
Pedagogisk veiledning (bachelornivå)
-
Bachelor
-
Klasserom
Barnehagepedagogikk for andre enn barnehagelærere
-
Videre- og etterutdanning
-
Klasserom, Nettstudier
Montessoripedagogikk
-
Videre- og etterutdanning
-
Klasserom
Hva er pedagogikk?
Pedagogikkutdanninger finnes som både enkeltemner, årsstudium og fullstendige programmer på bachelor- og masternivå. Ettersom fagfeltet er veldig stort, velger man visse fordypninger i løpet av studiet. Ulike retninger kan for eksempel være læreplan og utdanningspolitikk, pedagogisk psykologi og utvikling, danning og pedagogisk filosofi eller arbeidslivspedagogikk og organisasjonslæring. De fleste innføringsemnene i faget gir imidlertid et innblikk i hele spekteret av temaer og områder sentrale for pedagogikken.
Hvem passer pedagogikk for?
For å trives med pedagogikkstudiet bør du være interessert i mennesker på både individuelt og samfunnsmessig nivå. Ferdigutdannede pedagoger kan jobbe med veldig mye forskjellig, men de fleste vil ha mye med læring og utvikling å gjøre – enten det er individers eller organisasjoners læring det er snakk om. Ettersom det er en akademisk utdanning, bør du også like å fordype deg i teori og skrive akademiske oppgaver.
Opptakskrav på pedagogikk
For de fleste grunnutdanninger i pedagogikk og spesialpedagogikk kreves det kun generell studiekompetanse for å kvalifisere til opptak.
Jobbutsikter etter pedagogikkutdanning
Som nevnt kan pedagoger jobbe med mye forskjellig etter endt utdanning. Mange havner i skolesystemet på et eller annet nivå. Aktuelle stillinger her kan for eksempel være rådgiver, skoleleder eller som ansatt på etat-, direktorat- eller departementsnivå. Mange går videre i forskjellige forskerstillinger, eller havner i ulike konsulentstillinger. Det er også mulig å jobbe med opplæring, enten det er i kurssammenheng, i bedrifter eller på ulike lærer- eller profesjonsutdanninger.
Med en utdannelse i spesialpedagogikk jobber man oftere i det faktiske praksisfeltet. Her er det snakk om ulike spesiallærerroller i skole og barnehage, eller på kompetansesentre og forskjellige institusjoner.
Lønn som pedagog
Lønnen som pedagog varierer veldig. Havner du i det offentlige, har de som regel faste satser ut ifra stillingstittel, erfaring og utdanningslengde. I det private varierer lønnen mye mer, og om du tjener lite eller mye avhenger av forhold som firmaets størrelse, næring og sektor.