Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Filtrer etter
Kunst
Utdanningstype
Sted
Utdanningsform
Vis alle filter
Viser 1-1 av 1 treff
Annonser

Studere kunst 

Har du en kunstner i deg og ønsker å gjøre en karriere ut av hobbyen din? Da bør du ta en utdanning i kunst. Fortsett å lese for mer informasjon om krav, hvilken utdanning du kan ta, samt hva du kan forvente deg i arbeidslivet etter utdanning. 

Hva er kunst?

Kunst er et omfattende begrep som er vanskelig å definere fordi det kan bety så mangt. Man kan si at kunst handler om å skape eller utøve noe som skal dekorere, vekke følelser, fortelle historier eller dele opplevelser.

Utdanning i kunst

Kunstner er ikke en beskyttet tittel, som innebærer at alle i prinsipp kan kalle seg for kunstner. Dermed krever ikke kunstneryrket en spesifikk utdanning. Likevel vil en utdanning innenfor ditt valgte kunstområde gi deg gode forutsetninger for å kunne oppnå en karriere innenfor kunst. Hvilken utdanning du kan ta avhenger av hvilken kunstform du ønsker å studere. Ulike kunstformer blir som regel delt opp i utøvende kunst og skapende kunst.

UTDANNING I UTØVENDE KUNST

Utøvende kunst omfatter scenekunst, som dans, skuespill og musikk. Det finnes flere skoler i Norge som tilbyr utdanning innenfor disse feltene, både som bachelor- og mastergrad, årsstudium, videreutdanning eller på folkehøyskole. Du kan velge å ta en generell utdanning innenfor et av feltene, hvor du får en god innføring i teoretiske perspektiver og ulike praktiske øvelser i faget. Det er også mulig å velge spesialiseringer innenfor en retning, feks. i samtidsdans, i elektronisk musikk eller i figurteater. Det er flere som eksempelvis først tar en bachelor i allmenn dans, skuespill eller musikk for så å bygge på med en fordypning. 

UTDANNING I SKAPENDE KUNST

Skapende kunstformer er billedkunst, som malekunst, tegnekunst, skulptur og grafikk. Det innebærer også nyere kunstformer som performance kunst, installasjon, lydkunst, fotokunst, video- og datakunst. Det finnes flere skoler i Norge som tilbyr utdanning innenfor disse feltene, både som bachelor- og mastergrad, årsstudium, fagskolegrad, videreutdanning eller på folkehøyskole. Hvis du ønsker en generell innføring i billedkunst kan du studere f.eks. studere kunst og håndverk hvor du vil få muligheten til å utvikle deg kreativt med forskjellige materialer og teknikker. Vil du heller fordype deg i for eksempel foto- videokunst eller kunstinstallasjoner er det også mulig, eventuelt kombinere det med en mer generell utdanning i kunst først. 

UTDANNING I TEORETISK KUNST

Ønsker du å studere kunst fra et teoretisk perspektiv? Det er flere skoler som tilbyr bachelor- og masterutdanninger, eller årsstudium i kunsthistorie. Som kunsthistoriestudent vil du blant annet få innsikt i ulike stilepoker og kunnskap som gjør deg i stand til å analysere kunstuttrykk ut fra historiske sammenhenger og hvordan fremstillingen av kunst har endret seg til dagens digitale medier. Hvis du ønsker å jobbe i akademia innenfor kunstfaget, kan du ta en doktorgradsstilling i kunsthistorie.

OPPTAKSKRAV

Hvilke opptakskrav som gjelder varierer fra skole til skole og hvilken utdanning du søker på. Som regel trenger du generell studiekompetanse. I tillegg krever flere kunstutdanninger at du gjennomfører ulike opptaksprøver. Dette kan eksempelvis være i form av auditions, innsending av tidligere arbeid eller at du får en oppgave du må løse som en del av søknadsprosessen. Vi anbefaler at du tar kontakt med den spesifikke skolen du ønsker å søke på for å finne ut av hvilke opptakskrav de har.  

STUDERE KUNST I UTLANDET

Dersom du vil kombinere utdanning og opplevelser, er mulig å studere kunst i utlandet. Det finnes flere anerkjente kunstskoler med sterk tilknytning til arbeidsgivere på kunstmarkedet,  blant annet i Storbritannia, Italia, Tyskland og USA. Disse er derimot ofte svært dyre og det kan derfor være lurt å vurdere og heller ta et semester i utlandet istedenfor en hel utdanning. Flere norske skoler har utvekslingsavtaler med ulike skoler i utlandet.  

Personlige egenskaper

Det viktigste for en kunstner er å ha kunstneriske evner og god estetisk sans. Du bør også ha sterk motivasjon for arbeidet ditt, samtidig som du er kreativ og har god tålmodighet. Mange av verdens mest kjente kunstnere har også sin egen identitet eller stil, som kan være noe å tenke på for å skille seg ut i mengden.

Jobbe som kunstner

De fleste kunstnere jobber som selvstendig næringsdrivende innenfor ett eller flere kunstområder. Det er også flere som jobber ved ulike museer eller kunstsentre.  Noen jobber også innenfor skolen som lærer innenfor ulike kunstfag. Arbeidsdagen til en kunstner vil variere ut ifra hvilken kunstform man praktiserer, men vil som regel inkludere arbeidsoppgaver som å:

  • Skape/utøve kunst
  • Planlegge prosjekter
  • Formidle og vise fram kunsten
  • Undervise eller holde kurs
  • Delta på aktuelle arrangementer
  • Skrive søknader til oppdrag, prosjektstøtte eller stipend.    

Kilder: utdanning.no, ntnu.no