Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Filtrer etter
Bedriftsøkonomi
Utdanningstype
Sted
Utdanningsform
Vis alle filter
Søket ga ingen resultater. Vennligst prøv et Nytt søk
Annonser

Utdanning i bedriftsøkonomi 

Dersom du går eller skal starte på en økonomisk utdanning, vil du sannsynligvis se bedriftsøkonomi listet opp i studieplanen. Her får du et innblikk i hva du kan forvente å møte på i emnet. 

Hva er bedriftsøkonomi? 

Bedriftsøkonomi er et fagområde som benytter statistikk, matematikk og analyse til å foreta vurderinger og beslutninger for å nå bedrifters økonomiske og strategiske mål. Bedriftsøkonomer er dermed involvert i flere systemer og prosesser i en virksomhet, blant annet innen administrasjon, markedsføring, HR og ledelse.  

Fordi bedriftsøkonomi berører flere avdelinger i bedrifter, gir en utdanning i bedriftsøkonomi et godt grunnlag for videre utdannings- og karrieremuligheter. Mange velger derfor å ta en kortere bedriftsøkonomisk utdannelse, enten ved siden av eller før de velger sin primære utdanning. 

Om utdanningen 

Bedriftsøkonomi tilbys som årsstudium, kortere kurs eller som et emne inkludert i en annen utdanning. Gjennomfører du et årsstudium vil du få en bredere innføring i bedriftsøkonomi, gjerne inkludert relaterte emner. Et emne eller kurs fokuserer normalt kun på bedriftsøkonomi. 

Emne og kurs i bedriftsøkonomi 

Emner og kurs i bedriftsøkonomi gir deg en grunnleggende innføring i fagområdet, som gir et dypere innblikk i prosesser som verdiskapning, kalkulasjon, budsjettering og fordeling av ressurser. Disse områdene inkluderer ofte mye matematikk og analyse, hvor du vil arbeide mye med utregninger som del av læringsprosessen. 

Bedriftsøkonomi består blant annet av: 

  • Balanseligningen 
  • Regnskapsanalyse 
  • Kostnadsfordeling 
  • Kalkyler 
  • Budsjettering 

Emnene består vanligvis av mellom 5 til 10 studiepoeng. Dersom du ønsker å ta et kurs som en del av utdanningen, bør du tenke på at de fleste kursene kun gir kursbevis og ingen studiepoeng. Det vil derfor være lettere å ta et emne i bedriftsøkonomi eller gå et årsstudium. 

Årsstudium i bedriftsøkonomi 

Et årsstudium gir deg de samme kunnskapene som et kurs eller emne i bedriftsøkonomi, i tillegg til kunnskap om nærliggende områder. De relaterte fagområdene består som oftest av emner innen økonomi og administrasjon, ledelse og jus, for eksempel matematikk og statistikk for økonomer, organisasjon og ledelse, finans og forretningsjus. 

Ved fullført og bestått årsstudium (60 studiepoeng) får du tittelen bedriftsøkonom. Bedriftsøkonom er ikke en beskyttet tittel, men det kreves likevel et visst kunnskapsnivå før du kan benytte deg av tittelen i arbeidssammenhenger.  

Videre utdanningsmuligheter 

Dersom du fullfører årsstudiet i bedriftsøkonomi og ønsker en videre fordypning innen fagområdet, kvalifiserer studiet til opptak på bachelornivå. Du kan søke videre til en rekke ulike bachelorgrader innen økonomi, administrasjon og ledelse.  

Ved opptak til et relevant bachelorstudium vil du få muligheten til å godskrive fag og forkorte studietiden. Hvor mange og hvilke emner du får godskrevet bestemmer av skolen og er avhengig av hvor vidt emnene du har fullført i årsstudiet, samsvarer med emnene i bachelorutdanningen. 

Hvor tilbys utdanning i bedriftsøkonomi?  

Årsstudium i bedriftsøkonomi tilbys ved flere universiteter og høgskoler i Norge, både som nettstudium og stedsbasert. Bedriftsøkonomi som emne er ofte inkludert i lengre utdanninger på universitet og høgskole, som i bachelor- og masterutdanninger, men tilbys også som enkeltstående emne. Kursene derimot, arrangeres gjerne av private kurstilbydere og benytter interne søknader. 

Nettbaserte utdanninger i bedriftsøkonomi består gjerne av forhåndsinnspilte forelesninger og seminarer, inkludert oppgaver og innleveringer. I disse tilfellene kan du starte utdanningen når og hvor som helst, etter å ha mottatt studieplass. De stedsbaserte utdanningene har vanligvis faste startdatoer, vanligvis med oppstart 2 eller flere ganger årlig. 

 

Kilder: bi.no, ntnu.no, utdanning.no