Barnevern
-
Bachelor
-
Klasserom
Barnevern (master i sosialfag)
-
Master
-
Klasserom
Hvorfor ta en utdanning i barnevern?
Det er dessverre mange barn som utsettes for overgrep, vold eller omsorgssvikt og det er nettopp derfor du bør ta en utdanning i barnevern, dersom dette er noe du brenner for og en yrkesretning du ønsker en karriere i.
Som utdannet barnevernspedagog vil du arbeide med utsatte barn, unge og deres familier og spille en betydningsfull rolle i deres liv. Du vil ha kunnskapen til å støtte barn som er i uheldige livssituasjoner og hjelpe de videre i livet med forståelse for hvordan de kan unngå å havne i negative spor.
Om utdanninger i barnevern
Du kan ta en bachelor i barnevern ved 10 ulike universiteter og høyskoler i Norge. Du har altså muligheten til å ta utdanningen ved mange ulike studiesteder fra Nord til Sør, og har dermed gode sjanser til å få en studieplass. Du trenger generell studiekompetanse for å søke utdanningen.
En fullført bachelor i barnevern gjør deg rustet til å arbeide som barnevernspedagog. I løpet av utdanningen vil du lære å forstå barns og unges utfordringer, utvikling og behov. Du lærer også om hva som kan føre til at barn og unge har det vanskelig, samt hvordan du kommuniserer og følger opp disse.
Sentrale fagområder i studiet er:
- Psykologi
- Sosiologi
- Samfunnsvitenskap
- Pedagogikk
- Jus
- Aktivitetsfag
Hvis du etter en fullført bachelorgrad, ønsker å fordype deg innen fagområdet kan du ta en videreutdanning eller en mastergrad. Dersom du ønsker å ta en videreutdanning kan du velge mellom spesialiseringene minoritet- eller relasjonskompetanse i barnevernet.
Hvis du ønsker å ta en mastergrad tilbys dette ved flere ulike studiesteder i Norge. Du kan søke deg inn på en mastergrad i sosialt arbeid eller barnevern. Her vil du få en dypere kunnskap innen fagområdet og kompetanse til forskning- og utviklingsarbeid. Ved enkelte utdanningsinstitusjoner er det mulig å ta en integrert master i barnevern.
Personlige egenskaper
Som barnevernspedagog må du ha gode samarbeidsevner, og kunne håndtere konflikter på en god måte. Du må ha evnen til å skape tillit hos andre personer, spesielt hos barn, da en stor del av arbeidet avhenger av dette. Du må ha god fagilig kunnskap og opptre etisk riktig i alle situasjoner.
Hvor jobber barnevernspedagoger?
De fleste jobbene innenfor barnevern er i dag offentlige stillinger i kommunens barneverntjeneste, men noen barnevernspedagoger jobber innen privat sektor. Du kan også arbeide på barne- og ungdomspsykiatriske institusjoner. Arbeidsfeltet er omfattende og variert, hvor du både kan jobbe tett på barn og unge, men også som saksbehandler, miljøterapeut eller leder innen de ulike områdene i barnevernssektoren. I noen stillinger vil du arbeide turnus, noe som betyr at du må være fleksibel og kunne arbeide kvelder og helger.
Vanlige arbeidsoppgaver kan være:
- Gjennomføre aktiviteter og samtaler med barn og unge
- Kartlegging av behov for hjelp
- Lage individuelle oppfølgingsplaner
- Administrativt arbeid som for eksempel saksbehandling
- Følge opp enkeltindivider sosialt og faglig