Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Søk utdanning 👉

Privatist - ta opp fag

Vil du ta eksamen i fag du ikke har fra før av? Eller vil du forbedre karakterer i fag du har tatt eksamen i tidligere? Da kan du ta opp fag som privatist.

student som leser på pc

Du kan ta privatisteksamen i fag i videregående skole (yrkesfag og studieforberedende) samt ved universiteter og høgskoler. Skal du ta fag fra videregående skole, melder du deg opp via InSchool Privatist. Skal du ta fag på høgskole- og universitetsnivå, må du kontakte det gjeldende lærestedet.

Finn fag du kan ta som privatist her 

Slik blir du privatist

Du kan melde deg opp til privatisteksamen to ganger i året. Du velger selv hvor mange fag du vil melde deg opp i. For å finne informasjon om dato for eksamen, må du vite hvilken fagkodem for faget du skal ta eksamen i. Denne trenger du når du skal melde deg opp til eksamen. Du som vil ta fag som privatist kan også finne informasjon hos utdanningsdirektoratet. 

Søknadsfrister

Fylkeskommunen har ansvar for gjennomføring av privatisteksamen. Eksamen skjer altså ikke på privatistskolen du eventuelt får undervisning ved.

  • Fristen for oppmelding til høsteksamen er 15. september
  • Fristen for oppmelding til våreksamen er 1. februar

Forberedelser til privatisteksamen

Det finnes en rekke forberedelser du behøver gjøre før eksamen. Hvordan du gjennomfører denne er opp til deg. Du kan for eksempel: 

  • Studere på egen hånd.
  • Følge undervisning ved en privat skole eller via nettbaserte kurs i det aktuelle faget. Vær oppmerksom på at dette som regel innebærer kostnader.
  • Hospitere i et fag på en videregående skole. Ta kontakt med skolen du ønsker å hospitere ved for å undersøke om dette er mulig.

Gå over din læreplan og dine kompetansemål, les eksamensveiledning og tidligere eksamensoppgaver samt informasjon om muntlig eksamen. Se fullstendig informasjon hos Utdanningsdirektoratet her

Sted og tidspunkt for eksamen

Du mottar informasjon om oppmøtested og tidspunkt fra eksamenskontoret eller privatistkontoret i god tid før eksamen. Husk å sjekke hvor eksamenslokalet ligger, slik at du finner frem uten stress på eksamensdagen.

Eksamen starter kl. 09.00 og varer til kl. 14.00 norsk tid. Du kan logge inn på eksamensplattformen før start og vil bli sendt til en venteside frem til eksamen begynner kl. 09.00.cEksamenstiden er 5 klokketimer, med unntak av operatørfag som har 6 timer, og fremmedspråk (LK20) som har 4 timer.

Dersom du kommer for sent, men før kl. 10.00, mister du tilsvarende tid. Møter du opp etter kl. 10.00, vil du dessverre ikke få gjennomføre eksamen.

Utstyr og hjelpemidler på privatisteksamen

Det stilles en rekke krav til utstyr på eksamensdagen. I tillegg til dette finnes det tydelige retningslinjer for hvilke hjelpemidler som er tillatt og ikke, for eksempel er bruk av kunstig intelligens ikke tillatt. Du kan lese mer om hvilke regler som gjelder her

Privatistordning i yrkesfag

Privatister som tar yrkesfag på Vg1 og Vg2 trenger ikke ta eksamen i fag de tidligere har bestått. Det er ikke lenger et krav at privatisten må ta eksamener i alle enkeltprogramfag, i tillegg til tverrfaglig eksamen, dersom det bare mangler karakter i enkelte av disse programfagene eller tverrfaglig eksamen.

Se oversikt over eksamener i de ulike programfagene på Utdanningsdirektoratets nettsider 

Hvem kan jeg kontakte for å finne ut hvilke fag jeg trenger?

Hvis du er usikker på hvordan nye fag og karakterer vil påvirke vitnemålet ditt, må du ta kontakt med den skolen du har gått på tidligere, privatistkontoret eller fylkeskommunen.

Her finner du kontaktinformasjon som gjelder for ditt fylke 

Jeg har ikke vitnemål/kompetansebevis fra før

Hvis du ikke har vitnemål/kompetansebevis, og ikke har en skole du kan spørre, må du ta kontakt med fylkeskommunen. De kan også gi informasjon om andre muligheter enn privatisteksamen for deg som ikke har vitnemål. 

Andre muligheter for deg som ikke har studiekompetanse

Hvis du ikke har generell studiekompetanse, kan du få opptak på bakgrunn av realkompetanse. Til ingeniørutdanninger finnes det også flere alternative veier. 

Les mer om realkompetanse og alternative veier til opptak her 

Voksenopplæring

Hvis du er 25 år eller eldre og har fullført grunnskole, men ikke videregående, kan du ha rett til videregående opplæring gratis. Fylkeskommunen har mer informasjon om retten til videregående opplæring for voksne.

Det er ingen øvre aldersgrense for å søke videregående opplæring. Kontakt fylkeskommunen for nærmere opplysninger.


Kilder: InSchool privatist, utdanning.no, privatistweb.no, udir.no, samordnaopptak.no 


Annonser