Religionsvitenskap (master - to år)
Hvorfor velge dette programmet?
Dette er studiet for deg som har tatt en bachelorgrad i religionsvitenskap, men som fortsatt undrer deg på religion som fenomen og har lyst til å fordype deg i en religiøs tradisjon eller et religionsvitenskapelig temaområde med hjelp fra erfarne veiledere.
Hvis du leter etter svar på hvorfor noen mennesker blir religiøse mens andre avfeier religion som overtro; hvis du interesserer deg for én religiøs tradisjon eller du lurer på hvordan religionsskifter skjer, historisk eller på individnivå, er mastergrad i religionsvitenskap ved IKOS noe for deg.
På masterstudiet i religionsvitenskap kan du fordype deg i fagets vitenskapelige tradisjon og lærer å bruke fagets teoretiske og metodologiske verktøy i analysen av et selvvalgt tema.
Veiledning
På religionsvitenskap ved IKOS har vi erfaring med å veilede et vidt spekter av religionsvitenskapelige masteroppgaver. Vi har spisskompetanse innenfor de store verdensreligionene, og utgir artikler og bøker om alt fra udødelighet og nyreligiøse konspirasjonsteorier til klimaendringer i Himalaya og blasfemi i verdensreligionene. Til sammen dekker vi et bredt interessefelt og strekker oss langt for å legge til rette for at studentene kan skrive en masteroppgave om et selvvalgt tema.
Religionsvitenskap ved IKOS er landets eldste og største fagmiljø. Den religionsvitenskapelige forskningen ved instituttet er global. I tillegg til de ansatte ved religionsvitenskap samarbeider vi med kollegaer på de andre IKOS-fagene med kompetanse på religioner i de områdene de dekker (Japan, Korea, Kina, Midtøsten, Norge og Europa).
Oppbygging
Mastergraden i religionsvitenskap er et fulltidsstudium, det vil si at arbeidsmengden tilsvarer en normal arbeidsdag. Det legges i stor grad opp til selvstudium, særlig det andre året av graden hvor du jobber med masteroppgaven.
Første semester består av obligatoriske emner i teori, metode og faghistorie. Masterstudiet innledes med et to-dagers seminar med studenter og lærere som skal veilede masteroppgaven. Her jobber vi med ideer til masteroppgaven i mindre studentgrupper. Seminaret er oppstarten til et aktivt studiemiljø hvor engasjerte studenter og lærere sammen utveksler ideer og utvikler prosjekter.
Andre semester står i den vitenskapelige praksisens tegn. Studentene velger et metodekurs, leseemne med selvvalgt pensum i samarbeid med faglærer eller et valgfritt tematisk emne.
Tredje og fjerde semester er viet masteroppgaven. Masteroppgaven er et selvstendig forskningsarbeid hvor du fordyper deg i et selvvalgt tema. Ideelt sett skal masteroppgaven være en byggesten i den kontinuerlige prosessen med å utvide fagets forståelseshorisont. Dette er høye mål, som det blir mulig å nå med tett oppfølging fra faglærer.
Få en påminnelse
Universitetet i Oslo – Norges største universitet
Universitetet i Oslo, UiO, ble grunnlagt i 1811 og er Norges største og mest tradisjonsrike institusjon for høyere utdanning. Skolen har ca. 30 000 studenter og 7000 ansatte. UiO har åtte fakulteter, som alle tilbyr både enkeltemner, årsenheter, bachelorprogrammer, masterprogrammer...