Matematikk med informatikk (bachelor)
Hvorfor velge dette programmet?
Vil du jobbe med problemløsing innen klima, energiforsyning, kommunikasjon, legevitenskap eller andre viktige samfunnsområder? Eller er du fascinert av rene matematiske ideer? I dette studiet kombinerer du matematisk tenkning med datamaskinens kraft, et samspill som er svært ettertraktet i næringsliv, forskning og forvaltning.
Kort om studieprogrammet
Matematikk er verktøyet for å forstå data og sammenhenger. Du trenger for eksempel matematikk for å analysere medisinske bilder, beskrive spredning av sykdommer (som Covid-19), studere prosesser i naturen eller forstå kvantedatamaskiner. Dette studiet gir deg et grunnlag for å utvikle matematiske modeller og å lage dine egne dataprogrammer for å regne på disse. I tillegg får du et godt grunnlag i matematisk teori og tenkemåte.
Du vil jobbe aktivt med matematisk problemformulering og problemløsning, og du får omfattende kunnskaper innen matematikk, informatikk, fluidmekanikk og statistikk. Du lærer å tenke abstrakt, fundamentalt og presist, og du blir vant til å analysere komplekse problemstillinger. I tillegg lærer du hvordan matematiske teorier og teknikker kan anvendes i andre fagområder.
Etter en felles innledningsdel kan du i dette programmet velge mellom studieretningene:
- Beregningsorientert informatikk
- Finans, forsikring og risiko
- Matematikk
- Matematikk og fysikk
- Matematikk og informasjonssikkerhet
- Mekanikk og teknologi
- Statistikk og data science
Menneskelig tenkning og datamaskiner
Mange tror at datamaskiner kan erstatte folk med matematisk kompetanse, men det er det motsatte som er tilfellet. Kunstig intelligens og Data Science krever en stadig større og bredere matematikkompetanse for å utnytte de mulighetene datamaskinene gir.
Kunnskap om matematikk og informatikk brukes for eksempel til å studere medisinske og biologiske prosesser som blodstrømmen i kroppen eller flodbølger på havet, risikoen ved ulike former for investeringer eller gjenkjenning av kreftceller i et røntgenbilde. Det samles hver dag inn enorme datamengder om både naturfenomener og alt vi mennesker gjør. Den store utfordringen er å utnytte dette ved å identifisere sammenhenger, trender og andre nyttige egenskaper ved dataene. Nøkkelkompetansen er matematikk i kombinasjon med informatikk.
Databeregninger – unikt ved UiO
Ved UiO har vi modernisert realfagsutdanningene på en måte få andre har klart. Allerede i starten av studiet lærer du hvordan du kan trekke beregninger på datamaskinen dypt inn i kjernen av faget. Dette gjør at du kan jobbe med realistiske og avanserte problemstillinger tidlig, og utforske faget på en kreativ måte. To av studentene våre gir deg konkrete eksempler på hvorfor dette er så bra:
Studiemiljø
Du skal trives som student hos oss! Når du starter får du en faddergruppe og du blir kjent med både gamle og nye studenter, faglig og sosialt. Studentene og faglærerne på programmet reiser også sammen på et todagers seminar, det er en ypperlig anledning til å bli godt kjent og få et godt fagmiljø. Vi følger deg opp videre i studiet, med arrangementer for førsteårsstudenter og en oppfølgingssamtale med hver enkelt for å høre hvordan det går.
Dersom du lurer du på noe praktisk rundt studiet ditt, eller trenger veiledning, kan du kontakte oss.
Universitetet i Oslo har et rikt studentliv med over 200 studentforeninger. Våre studenter er aktive i Matematisk fagutvalg, som blant annet arrangerer bedriftspresentasjoner, PopMat-foredrag og mattefrokost.
Les mer om livet rundt studiene.
Studier i utlandet
I dette studieprogrammet har du gode muligheter for å dra på utveksling. Studenter som har dratt ut melder om nyttige erfaringer, spennende opplevelser og gode kontakter innenfor fagområdet sitt.
Programmet tilbyr utenlandsopphold ved gode samarbeidsuniversiteter i blant annet USA, Singapore, Australia og Canada. Det er også mulig å dra på utveksling til andre universiteter i Norden og Europa.
Les mer om studier i utlandet.
Videre studier og jobb
Avhengig av hvilke valg du tar underveis i bachelorgraden din, kan du søke deg inn på et masterprogram innen matematiske fag, informatikk eller innovasjon og entreprenørskap.
Aktuelle jobber finner du for eksempel innen konsulentbransjen, programutvikling, informasjonssikkerhet, bioteknologi, mediebedrifter, teknologisk eller medisinsk forskning, miljøovervåkning, forsikring, bank og finans, mobilkommunikasjon, energi, forvaltning, undervisning, legemiddelindustri og sykehus.
Les mer om videre studier og jobb.
Hvordan er det å studere på programmet?
Les om studiehverdagen til Per August, som har studert på både MAEC- og MAMI-programmet.
Honours-programmet
Er du interessert i tverrfaglighet, faglig ambisiøs og liker å se en sak fra flere sider? Da kan Honours-programmet være et alternativ for deg. Du kan velge å gå retningen matematikk med informatikk som en del av dette studieprogrammet – innenfor studieretningen i realfag.
Få en påminnelse
Universitetet i Oslo – Norges største universitet
Universitetet i Oslo, UiO, ble grunnlagt i 1811 og er Norges største og mest tradisjonsrike institusjon for høyere utdanning. Skolen har ca. 30 000 studenter og 7000 ansatte. UiO har åtte fakulteter, som alle tilbyr både enkeltemner, årsenheter, bachelorprogrammer, masterprogrammer...