Matteknikk
Fagskoleutdanning i Matteknikk
Næringsmiddelindustrien trenger flere fagfolk med kompetanse på trygg matproduksjon – fra råvare til ferdigvare. Har du bakgrunn fra matfag eller restaurantfag, kan dette studiet gi deg nye jobbmuligheter – på laboratorier, med produktutvikling, HMS og kvalitetsarbeid – eller innen salg av utstyr til industrien.
Dette studiet vil øke din kompetanse innen råvarer, mikrobiologi og matkjemi, laboratoriearbeid og kvalitetskrav ved produksjon av næringsmidler. Studiet passer spesielt godt til deg med restaurant- og matfag eller deg som jobber i næringsmiddelindustrien og ønsker mer formell kompetanse eller har lederambisjoner.
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet er praktisk lagt opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning og laboratoriearbeid. I tillegg gjennomfører studentene praktiske prosjekter, gjerne i samarbeid med eller på oppdrag fra bedrifter som også bidrar med gjesteforelesere og bedriftsbesøk.
Studiet består av ni emner som gir til sammen 120 studiepoeng.
Redskapsemner, grunnlagsemner, fordypningsemner og et hovedprosjekt.
- Realfag (matematikk og fysikk)
- Yrkesrettet kommunikasjon (norsk og engelsk)
- LØM (ledelse, økonomi, markedsføring)
- Innledende kjemi
- Generell kjemiprosess
- Kjemi og mikrobiologi i mat med faglig ledelse
- Trygg matproduksjon med faglig ledelse
- Lokal tilpassing/kvalifiserende spesialisering med faglig ledelse
- Hovedprosjekt
Kompetanse og jobbmuligheter
Studiet gir tittelen fagskoleingeniør, og du vil finne de fleste jobbene i matindustrien: I laboratorier, med produktutvikling, innen HMS, med kvalitetssystemer, som hygienerådgiver, eller med salg av næringsmiddelutstyr. Studiet gir også grunnlag for å bli yrkesfaglærer og til å ta mesterbrev.
Kommende startdatoer
Videre studier/jobbmuligheter
Studiet kvalifiserer til Mesterbrev
Studenter med fag- eller svennebrev kan etter gitte forutsetninger søke om mesterbrev ved Mesterbrevsnemnda.
Forutsetninger for å søke mesterbrev er at dette studiet ved Fagskolen i Viken må være fullført og bestått, og at alle emner må være bestått med karakteren D eller bedre. Unntatt fra karakterkravet er emnene yrkesrettet realfagsemner, kommunikasjon og lokalt valgte emner. I emner hvor det er avlagt eksamen, er det eksamenskarakteren som teller. NB! Mesterbrevsordningen gjelder kun for studentene som har fått opptak ved Fagskolen i Viken på fag- eller svennebrev. Mesterbrevsordningen gjelder altså ikke for realkompetansesøkere.
Opptakskrav/Søknad
a) Relevant fag- eller svennebrev, eller
b) Søkere som ikke fyller kravene a og som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden i Samordna opptak, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven til høsten.
Relevante fagbrev
- Bakerfaget
- Butikkslakterfaget
- Ernæringskokkfaget
- Ferskvarehandlerfaget
- Industriell matproduksjon
- Institusjonskokkfaget
- Kjøttskjærerfaget
- Kokkfaget
- Konditorfaget
- Pølsemakerfaget
- Servitørfaget
- Sjømathandlerfaget
- Sjømatproduksjon
- Slakterfaget
Studiefakta, Tittel m.m
Fagskoleutdanning (120 studiepoeng)
Jeg vil vite mer!
Fagskolen i Viken
Skreddersydde studieløp som ruster deg for fremtidens for arbeidsmarked Fagskolen i Viken tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning som ligger på nivå over videregående opplæring. Våre utdanninger er korte og yrkesrettede som bygger på fag-/svennebrev, autorisasjon eller lang relevant yrkespraksis. I dag...