Palliasjon
Studèr Palliasjon med Fagskolen Diakonova
Utdanningen skal gi økt kompetanse i initiativ til å utføre palliasjon til alvorlig og uhelbredelig syke pasienter i alle aldre. Palliasjon er aktiv behandling, pleie og omsorg for pasienter med alvorlig og uhelbredelig sykdom. Lindring av pasientens fysiske smerter og andre plagsomme symptomer står sentralt, sammen med tiltak rettet mot psykiske, sosiale og åndelige/eksistensielle behov.
Målet med palliasjon er best mulig livskvalitet for pasienten og de pårørende. Palliativ behandling og omsorg verken fremskynder døden eller forlenger selve dødsprosessen, men ser på døden som en del av livet. Studentene skal etter fullført utdanning kunne identifisere og ivareta palliasjon til pasienter uavhengig av alder, i og utenfor institusjon, samt bistå deres pårørende.
Arbeids- og undervisningsformer
- Ressursforelesning
- Seminarer
- Ferdighetstrening/simulering
- Audiovisuell undervisning
- Refleksjonsgrupper og gruppearbeid
- Problembasert læring (PBL)
- Flipped classroom
- Praksisstudier
- Oppgaver, selvstudier, egeninnsats
Studiet inkluderer en praksisperiode på 6 uker.
Kommende startdatoer
Videre studier/jobbmuligheter
Kompetanse og jobbmuligheter
Fagskoleutdanning innen palliasjon gjør deg kvalifisert for arbeid innen pleie av alvorlig syke og døende. De fleste jobbene finner du i kommunehelsetjenesten på palliativ enhet i sykehjem, sykehjemsavdelinger eller åpen omsorg. Du kan også jobbe innenfor spesialisthelsetjenesten på sykehusavdelinger, i poliklinikker eller på onkologiske avdelinger.
Opptakskrav/Søknad
Opptakskrav
Fullført og bestått videregående opplæring innen helsefag med fagbrev i
- Ambulansefaget
- Helsearbeiderfaget
- Omsorgsarbeiderfaget
Eller vitnemål som hjelpepleier (1963-2006)
Betinget opptak ved sen fagprøve
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve innen første semester etter opptak.
Opptak på grunnlag av realkompetanse
Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse, jf. § 15 i lov av 8. juni 2018 nr. 28 om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven).
Opptak på grunnlag av utenlandsk utdanning
Søkere med utenlandsk fag- eller yrkesopplæring kan gis opptak på grunnlag av formell kompetanse dersom opplæringen er godkjent som sidestilt med norsk vitnemål og fagbrev.
Språkkrav for søkere med utenlandsk utdanning
Søkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.
Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres med én av følgende prøver:
- Bestått norsk med 393 timer fra videregående opplæring
- Bestått eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene
- Bestått eksamen fra 1-årig studium i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter
- Skriftlig test i norsk, høyere nivå («Bergenstesten»), med minimum 450 poeng eller «bestått» etter ny vurderingsordning f.o.m. høsten 2009
- Avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B1 i alle delferdigheter, jf. lov 6. november 2020 nr. 127 om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid (integreringsloven) § 37.
Studiefakta, Tittel m.m
Emner:
Innføring i palliasjon – 15 studiepoeng
Den alvorlig syke og døende pasienten – 15 studiepoeng
Utdanningen er akkreditert av NOKUT
Jeg vil vite mer!
En fremtidsrettet fagskole med studietilbud innenfor helse- og omsorgsfag
Ønsker du å ta en ettertraktet fagskoleutdanning innenfor helse og omsorg? Fagskolen Diakonova har studietilbud som svarer på samfunnets behov og gir deg sterk kompetanse i arbeidslivet. Fagskolen Diakonova har en diakonal, verdibasert og inkluderende profil. Fagskolen Diakonova skal tilby...