Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Søk utdanning 👉

Slik blir du fotograf

Drømmer du om en kreativ jobb hvor du fanger minneverdige øyeblikk? Som fotograf får du en spennende og variert arbeidshverdag med mange muligheter.  

Fotografering handler om mye mer enn å trykke på en knapp for å ta et bilde. Det er en kunstform som krever både kunnskap, lidenskap og dedikasjon. Som fotograf bruker du kameraet, omgivelsene, din personlighet og kreativitet til å fange spesielle øyeblikk.  

Hva gjør en fotograf? 

Fotografer arbeider med å skape visuelle historier og fange øyeblikk gjennom bilder. Det kan innebære alt fra portrettfotografering og landskapsfotografering til arrangement- og produktfotografering.  

Som fotograf er kameraet ditt hovedverktøy. Du bruker din tekniske og kreative kompetanse til å ta bilder som er ikke bare er teknisk korrekte, men også kunstnerisk tiltalende. 

Som fotograf kan du jobbe i mange ulike bransjer. Det kan for eksempel være som ansatt i et fotostudio, i en avisredaksjon eller som frilansfotograf. Mange fotografer velger også å spesialisere seg innen spesifikke områder som bryllups-, mote- eller reklamefotografering. 

Arbeidsoppgavene dine kan variere avhengig av spesialisering og arbeidsplass.  

Vanlige oppgaver inkluderer:  

  • planlegge og gjennomføre fotograferinger  
  • bearbeide bilder  
  • kommunikasjon med kunder for å forstå deres behov og ønsker 
  • lage porteføljer for markedsføring 

Hvordan bli fotograf? 

For de som ønsker å bli fotograf finnes det flere utdanningsveier. En utdanning innen fotografi åpner døren til en givende karriere i en spennende bransje.  

Fotografi på fagskole 

Det finnes flere muligheter for deg som ønsker å studere fotografi på fagskole, både ved Norsk Fotofagskole og Kristiania. Studieløpet går over 0,5-2 år, alt etter hvilken utdanning du velger. Du lærer de tekniske aspektene ved fotofaget, hvordan du tar i bruk fotografiske virkemidler samt hvordan du virkeliggjør dine kreative ideer.  

Fotofag på universitet og høyskole  

Hvis du vil bli fotograf finnes det også en rekke muligheter ved flere høyskoler og universiteter i Norge. Noen utdanninger har hovedfokus på foto, mens i andre studier er foto inkludert som et emne eller valgfag. Du kan for eksempel studere foto, fotojournalistikk, digitale bilder eller bevegelige bilder, for å nevne noen utdanninger. Utdanningen gir deg praktiske og teoretiske ferdigheter innen fotografi.  

Personlige egenskaper du behøver som fotograf 

🖐🏼 Serviceinnstilt 
Som fotograf er det viktig at du er opptatt av å møte kundens ønsker samt at du har evnen til å skape gode relasjoner. 

💬 Sosiale evner 
Fotografer møter og jobber med mennesker i ulike sammenhenger. Du må derfor ha evnen til å enkelt få kontakt med andre og få dem til å slappe av foran kameraet. 

🎨 Kreativ 
Som fotograf må du kunne fortelle historier med bildene du tar. Det er derfor viktig at du er kreativ, kommer med nye ideer og er løsningsorientert.  

Hvor mye tjener en fotograf? 

Vil du vite hva en fotograf tjener? På vår jobb og lønn-seksjon finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til fotografer, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket.  

Se lønnen her

Kilder: ssb.no, utdanning.no 

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser