Hvordan bestå anatomi-eksamen
Anatomi er et emne alle sykepleierstudenter må gjennom og bestå, men ofte finner vanskelig å mestre. Ikke bare er det et omfattende fag med nye og ukjente latinske begreper, men eksamen inkluderer også emnene fysiologi og biokjemi.
Men hva er egentlig anatomi? Hva betyr det og hva består det av? Hvorfor er det så viktig? Vi har samlet informasjonen du trenger for å svare på disse spørsmålene, samt råd og tips til hvordan du består eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi!
Hva er anatomi, fysiologi og biokjemi?
Anatomi er den vitenskapelige læren om kroppen; hvilke deler kroppen består av og hvordan de er plassert i forhold til hverandre. I normalanatomi vil du for eksempel lære navn på anatomiske strukturer og organer, samt hvordan de er bygget opp.
I det fysiologiske fagområdet, som bygger videre på anatomien, ser du nærmere på hvordan organer og celler i kroppen fungerer. Du skal blant annet lære deg å beskrive organsystemers funksjoner og samspillet mellom dem.
I biokjemi studerer du vitenskapen bak menneskets kjemiske systemer og prosesser. Biokjemi studerer kroppens elementer på et molekylært nivå, som reguleringsmekanismer og homeostase-tilstander.
Hvorfor er anatomi viktig?
Varme og omsorg er viktig i pasient-sykepleier relasjonen, men det er de anatomiske ferdighetene som i ligger til grunn for pasientens grunnleggende helse og livskvalitet. Manglende forståelse for det anatomiske og fysiologiske grunnlaget hos mennesker kan medføre unødvendig lidelse eller komplikasjoner for pasienten, i verste fall døden.
Spørsmålet blir derfor ikke hvordan du består eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi, men hvordan du blir best på det.
Hvordan bli best på anatomi, fysiologi og biokjemi
Eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi er omfattende. Du vil bli bedt om å nevne, navngi, plassere, definere, beskrive, forklare og gjøre rede for ulike elementer i anatomi, fysiologi og biokjemi. Du vil for eksempel bli testet i kroppens normale oppbygning, organer og celler, i tillegg til levende organismers kjemiske strukturer og prosesser.
Hvordan lære anatomi?
Anatomi, fysiologi og biokjemi er fagområder som vil gi deg kunnskap du aktivt kommer til å bruke i praksisperioden og i jobb. Det er derfor viktig at du faktisk kan fagene og forstår hvordan du skal anvende kunnskapen. I den anledning har vi samlet en rekke råd og tips til hvordan du best kan lære deg faget.
Forslag på utdanninger
Råd og tips
Studievaner
Lag en plan for semesteret og hold deg til den. Sett sammen en kalender for hva du må lære deg, når du skal kunne stoffet og hvordan arbeidet skal gjennomføres. Tilrettelegg også for litt spillerom, slik at du ikke mister motivasjonen og faller bak. Kanskje leser du mer enn planlagt én uke, eller trenger litt mer tid en annen. Det er også smart å legge inn datoer for viktige innleveringer, forelesninger, i tillegg til når du skal lese selvstendig eller har gruppearbeid i kalenderen.
Start med én gang. Anatomi, fysikk og biokjemi er omfattende emner med et stort pensum du får begrenset med tid på å mestre. Det er mer gunstig å følge planen du har laget og lese rutinemessig, fremfor å ty til skippertak rett før eksamen. Det er du som legger inn innsatsen og jobber metodisk som vil gjøre det best.
Bli med i en kollokviegruppe og les sammen. Lesegrupper er en fantastisk måte å holde motivasjonen, innsatsen og trivselen oppe, samtidig som du er sosial. Læringsutbyttet blir bedre om dere hører hverandre i ulike emner, stiller hverandre spørsmål og diskuterer. Men pass på at du havner i en gruppe som har samme ambisjonsnivå for faget som deg, for å unngå at fokuset blir mer sosialt enn lærerikt.
Tips - hold deg frisk og opplagt. Fysisk aktivitet, godt kosthold og gode søvnrutiner har en positiv effekt på hukommelse, motivasjon og humør!
Når du leser
Les smart. Det er ikke nødvendig å pine seg gjennom lange og utmattende studieøkter. Les heller i korte og hyppige økter på 20-30 minutter om gangen. Varier mellom ulike temaer i løpet av dagen for å holde motivasjonen oppe. For å få et bedre utbytte av økten, er det en fordel å teste deg selv på det du har lest. Dette er en fantastisk måte å finne ut av hva du kan og hva du bør lese mer på.
Dersom du har lest på et par ulike temaer i løpet av dagen, kan det for eksempel være smart å sette av litt tid til å se på sammenhenger eller assosiasjoner mellom dem. Dette er en god måte å se helheten i faget på. Faktakunnskaper er viktig, først og fremst fordi vi baserer vår forståelse av faget på dem.
Verktøy for læring
Kompendium
Inkluderer det viktigste stoffet på en kortfattet måte og viser deg hva du skal fokusere på. Pass på at du leser pensumbøkene også. De gir deg den nødvendige dybdekunnskapen.
Flashcards
Det finnes ferdiglagde flashcards, men du kan også lage dem selv. Disse er et supert verktøy for å lære deg definisjoner og navn.
Plakater
Heng opp informative og illustrative plakater, gjerne over sengen, slik at det blir det første og siste du ser hver dag.
Tidligere eksamensoppgaver
Test deg selv som om det skulle vært en faktisk eksamen. Dette kan gjøres i grupper så vel som alene.
Videoer
Er det fagstoff du finner ekstra vanskelig? Videoer som forklarer og illustrerer kan være et fint supplement til lesingen.
På forelesning
Vær aktiv i forelesningen. Du lærer mye bedre om du deltar i diskusjoner og stiller spørsmål, spesielt fordi du kan få fasiten av professoren. Har du også forberedt deg på forelesningens tema, vil du kunne forberede spørsmål og ta smartere notater. Ta notater i form av stikkord, nøkkelord og begreper heller enn å forsøke å notere alt som blir sagt. På denne måten får du med deg essensen av forelesningene og holder motivasjonen oppe.
Følger du disse rådene og tipsene, vil du være godt rustet til anatomi-eksamen. Er du likevel nervøs for selve eksamensdagen, kan du lese vår artikkel om hvordan du holder eksamensnervene i sjakk.
Finn din sykepleierutdanning her
Kilder: forskning.no, sykepleien.no, medeasy.no