Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Søk utdanning 👉

Den store pensumguiden!

Er det best å kjøpe all pensumlitteratur eller låne alt fra biblioteket? Når bør man kjøpe pensumlitteraturen? Her finner du en guide for deg som er en ny student.

Den store pensumguiden - slik får du tak i pensum uten å gå konkurs!

Når du går fra videregående til å bli student er det mye som er nytt. Skolen fungerer plutselig ikke som den alltid har gjort, og du må være ansvarlig for ting som skolen tidligere hadde ansvar for. Et eksempel er pensum som du nå må få oversikt over selv og kjøpe på egenhånd. Det kan være både utfordrende og dyrt hvis du ikke vet om alternativene dine.

Før hvert nye kurs du skal studere, vil du få en pensumoversikt. Der finner du blant annet forelesningsplaner, hva som kreves for at du skal bestå og listen over pensumlitteratur. Men vær obs på at pensumlisten inkluderer både obligatorisk litteratur og såkalt referanselitteratur. Forskjellen mellom dem er stor, og det er mange som lærer dette på den harde måten.

Du trenger obligatorisk litteratur for å kunne fullføre oppgavene i løpet av studiet, som eksamener og arbeidskrav. Du trenger ganske enkelt å lese den nødvendige litteraturen for å komme deg gjennom studiet. Referanselitteratur er derimot frivillig litteratur for de som ønsker å bli ekstra kjent med et bestemt emne. Derfor kan det være lurt å avvente kjøp av disse bøkene, og heller kjøpe etter behov senere.

Ikke stress - ta kontakt med læreren før du kjøper bøker!

Noen ganger kan pensumlisten være litt uklar, for eksempel kan det se ut som om du trenger en hel bok, selv om det egentlig bare er 10 sider fra boken som er relevante. Da trenger du kanskje ikke kjøpe den aktuelle boken, men prøv å finne den på et bibliotek. Derfor kan det være en god idé å vente til første leksjon, seminar eller forelesning før du begynner å kjøpe bøker. Læreren kan vanligvis fortelle hvilke bøker som er best å kjøpe!

Se etter pensum forskjellige steder

Det er flere steder du kan henvende deg for å finne pensumlitteraturen du trenger. 

Miljøvennlig og brukt

Det er flere nettsteder hvor du kan kjøpe brukte bøker, både fra privatpersoner og selskaper som kjøper brukte bøker og videreselger. Det er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken! Eksempler på nettsteder hvor du kan kjøpe brukt pensumlitteratur er iBok.no, Finn.no og Bookis.no. Det er også mange utdanningsinstitusjoner som har en egen Facebook-gruppe for kjøp og salg av pensum.

Kjøp i butikk - fysisk eller online

Hvis alternativene ovenfor skuffer deg, kan du alltid henvende deg til de tradisjonelle butikkene. På den annen side kan det være greit å huske på at prisene kan variere mellom forskjellige butikker og at noen butikker har studentrabatt. Mange bekker små - spesielt som student!

Lån bøker på biblioteket

De fleste bøkene på pensumlisten finnes på skolens bibliotek eller offentlige bibliotek. Ved å skaffe deg oversikt over hvilke bøker du ikke behøver hele året, kan du spare penger på å gå til biblioteket for å låne disse. Ulempen ved å satse på utlån er at det ofte er få eksemplar av hver bok, og tidsbegrensning på hvor lenge du kan låne den.

Våre 3 beste pensumhacks!

1. Del med noen i klassen

Noe du kanskje ikke tenker på, men som ofte fungerer veldig bra, er at du kan kjøpe en bok sammen med noen andre som går i klassen din. Det kan virke litt vanskelig å dele bøker, men hvis begge er med på å kopiere en side, studere med litt ettertanke og i tillegg studere mye sammen, kan du halvere kostnadene!

2. Selg pensumlitteraturen du er ferdig med

Dette sier seg selv - bøkene gjør vanligvis ingen nytte for seg i bokhyllen din etter at du er ferdig med utdanningen! Selg dem videre. Som sagt er det både bra for miljøet og lommeboken.

3. Kjøp flere bøker av samme person

Hvis du kjøper en brukt bok fra noen på skolen, kan du ta en titt på hva de studerer. Det kan faktisk være slik at vedkommende studerer noen lignende og har flere bøker du kan kjøpe.

Synes du det ville være interessant å jobbe med å lage pensumlitteratur? Sjekk ut utdanninger innen litteraturfag og kommunikasjon!


Annonser