Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Søk utdanning 👉

Slik takler du eksamensnerver

Har du eksamensangst? Vi gir deg noen uformelle og forebyggende råd for hvordan du kan takle eksamensstresset.

Har du eksamensangst? Vi gir deg noen uformelle og forebyggende råd for hvordan du kan takle eksamensstresset.

Det nærmer seg jul, og for mange er dette synonymt med eksamenstid. Er du stressa? Selv om noe av stresset kan være bra for motivasjonen, er det viktig å ikke la nervene ta overhånd. Heldigvis finnes det gode råd! 

Hold deg organisert

Vær tidlig ute med å lage en fremdriftsplan. Sett deg delmål og tidsfrister, og kryss av for når de forskjellige delene er ferdig. Ikke vent til siste liten – med noe. Enkelte sverger til å «styrtpugge» de siste ukene før eksamen, men for de fleste vil dette kunne forsterke følelsen av angst.  Les hver dag, gjerne i 8 timer. 

Sørg for å ha orden i alt fra dine digitale verktøy til bøker og forelesningsnotater. Hva som har blitt vektlagt på forelesningene, gir en god pekepinn på hva du kan forvente på eksamen. Systematiser dokumentene på datamaskinen din, slik at du enkelt kan finne frem til det du måtte trenge. Å ha orden i sysakene er undervurdert!

Lær deg stressreduserende teknikker

Det finnes mange teknikker for å finne indre ro. Forsøk å puste dypt og rolig, dersom du er stresset. Er du anspent kan du prøve ulike avspenningsøvelser. Sørg også for at kroppen får beveget seg mellom leseøktene. Å rekke over både trening og eksamenslesning er ikke alltid like enkelt, men det er ikke desto mindre viktig. En halvtimes joggetur krever lite planlegging. Trening øker utskillelsen av endorfiner – eller følelsen av lykke og oppstemthet. Og hva er vel mer avslappende enn å føle seg lykkelig og tilfreds?

Spis sunn og næringsrik mat

Når antall lesesalstimer intensiveres, kan det være lett å ty til sukker og koffein. Vi skal naturligvis ikke frarøve deg gleden av å kose deg med en kopp kaffe, men tenk gjerne over hva annet du putter i deg. Sukkerholdige drikker gir kortvarig energi, og kan gjøre deg sløv og ukonsentert. Energidrikker og mye koffein kan gi både søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. Velg gjerne vann, og sørg for å drikke nok. Du bør også spise sunt og regelmessig, for å kunne yte maksimalt. Hjernen din trenger næring!

Vær sosial

I en travel eksamenstid er det mange som isolerer seg. Men å sitte alene med stress og bekymringer, vil kun gjøre vondt verre. Søk støtte i omgivelsene; og tenk over hva eller hvem som kan hjelpe deg. Snakk med venner og familie, både om nerver, frykt og forventninger. Finn noen medstudenter til å diskutere pensum med, og engasjer deg i kollokviegrupper. Flere hoder tenker bedre enn ett, og bekymringer blir mindre når de deles.

Ta deg fri

Viktigheten av å ta pauser fra eksamenslesingen kan aldri understrekes nok. Å panikklese hver våkne time er oppskriften på stress. Lytt til kroppens signaler, og ta pauser når du trenger det. En liten pause kan skjerpe hjernen. Sørg også for å trappe ned om kvelden. Ikke ta pensumbøkene med deg i sengen! God søvn er avgjørende for konsentrasjonsevnen din, samt for helsen din generelt.

Ha troen på deg selv!

En gjenganger blant de som sliter mest med eksamensnerver, er at de mister troen på seg selv. Gi slipp på de negative tankene, og bruk ikke energi på å tenke at «dette klarer jeg ikke». Et negativt tankemønster påvirker deg mer enn du kanskje tror, og kan fort bli en ond sirkel. Husk at mange andre har troen på deg – hvorfor skal ikke du ha det også?

En eksamen handler ikke om liv eller død. Det verste du kan gjøre er å ikke møte opp, i frykten for å stryke. Dette kan bli en uvane, som kan bli vanskelig å overvinne senere i livet. Gjør så godt du kan; og tenk at dersom du består, så er det en suksess. Skulle du være av den mer ambisiøse typen, kan du likevel sette deg realistiske mål. Du trenger ikke være nr. 1 i alt. Lag varierte suksessmål, og forsøk å senke skuldrene. Vi kan ikke velge de utfordringene vi får, men vi kan velge hvordan vi møter dem.

På eksamensdagen

  • Unngå for mye nikotin, koffein og sukker
  • Sørg for at du vet når og hvor eksamen er, og vær ute i god tid
  • Sørg for at du har alt utstyret du trenger klart på forhånd
  • Bruk de avslappingsteknikkene som best fungerer for deg
  • Les nøye gjennom oppgavebeskrivelsen – slik at tiden brukes riktig!

LYKKE TIL!


Annonser