Slik blir du automatiker

Er du interessert i en karriere innen automatisering? Les mer om yrket som automatiker, hvilken utdanning du trenger, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg her!

Dersom du velger en karriere som automatiker blir du en del av en fremtidsrettet profesjon som integrerer teknologi og ingeniørfag for å utvikle, vedlikeholde og forbedre automatiserte systemer. Dette er et yrke som passer perfekt for deg ønsker å bidra til mer effektive og bærekraftige industriprosesser.   

Automatisering spiller en stadig større rolle i både industri og hverdagsliv. Automatisering har som mål å redusere den manuelle arbeidskraften som kreves for at automatiserte maskiner og systemer skal fungere optimalt. Dette inkluderer blant annet installasjon, vedlikehold og reparasjon, for å øke nøyaktigheten og kvaliteten av resultatene maskinene og systemene genererer. 

Hva gjør en automatiker?  

Automatikere spiller en viktig rolle i design, implementering, overvåkning og vedlikehold av automatiserte systemer. De jobber tett med teknologi som styrer alt fra produksjonsprosesser til intelligente bygningssystemer, og sørger for at maskiner og systemer fungerer sikkert og effektivt.  

Vanlige arbeidsoppgaver for automatikere inkluderer:  

  • Utvikling og implementering av automatiseringssystemer 
  • Feilsøking og vedlikehold - identifisere og løse problemer i eksisterende systemer for å sikre kontinuerlig drift 
  • Overvåkning av systemytelse - bruke avanserte verktøy for å sikre at automatiseringssystemene fungerer som de skal 
  • Arbeide for å forbedre effektiviteten og sikkerheten til automatiserte systemer 

Hvordan bli automatiker? 

For å bli automatiker behøver du et fagbrev i automatisering. For å oppnå tittelen som fagarbeider må du gjennomføre 3 år på videregående skole, etterfulgt av ett og et halvt år opplæring i bedrift.  

  • Vg1 Elektro og datateknologi: Første året lærer du grunnleggende elektroteknikk og datateknologi. Du får kunnskap om alt fra data- og kommunikasjonsteknologi til maskiner og elektriske installasjoner, med fokus på bygging, drift og videreutvikling av systemer. 
  • Vg2 Automatisering: Det andre året handler om å utvikle kompetanse i energi-, styrings- og reguleringssystemer. Du får kunnskap om hvordan automatisering er i bruk på ulike samfunnsnivåer og hvilke krav som stilles til løsningene.  
  • Vg3 Automatiseringsfaget: Det siste studieåret i automatiseringsfaget er fokus arbeidet med robot-, styre- og reguleringssystemer i industrielle og automatiserte anlegg. Videre forberedes du på praktisk og selvstendig arbeid i faget.   

Automatiker - Fagskoleutdanning 

Mange fagskoler i Norge tilbyr utdanning innen automatisering. Ikke alle fagskoler krever at du har fagbrev i automatisering for å kvalifisere for opptak, så her finnes det muligheter for deg som har valgt en annen yrkesfaglig retning på videregående skole. Utdanningen har derimot spesifikke opptakskrav om relevant fagbrev eller tilstrekkelig relevant praksis. Du finner mer informasjon hos respektive fagskole. Med et fagbrev kan du også videreutdanne deg til ingeniør gjennom y-veien. 

Personlige egenskaper du behøver som automatiker  

For å lykkes som automatiker er det viktig å være nøyaktig, systematisk, og ha en interesse for maskinteknikk. Du bør også ha evnen til å tenke kritisk for å løse komplekse tekniske problemer. Å holde seg oppdatert på teknologiske fremskritt er essensielt, men den viktigste faktoren er en genuin interesse for faget. 

Hvor jobber automatikere? 

Som automatiker finnes det en rekke jobbmuligheter. I tillegg til å jobbe som automatiker, kan du tre inn i roller som elektriker, mekaniker eller ingeniør. Automatiseringseksperter jobber innen både privat og offentlig sektor. Det kan for eksempel være arbeid på produksjonsfabrikker, bygganlegg, olje og gass eller i mekaniske og kjemiske bedrifter.  

Hva tjener en automatiker? 

Vil du vite hva en automatiker tjener? På vår jobb og lønn-seksjon finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til automatikere, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket.   

Se lønnen her

Kilder: ssb.no, utdanning.no, fagskolen-innlandet.no, snl.no, fagskolen-viken.no

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser